TEREPRALLY

 

 A tereprali viszonylag fiatal sportágnak tekinthető Magyarországon, ugyanis először 1993-ban írtak ki nemzeti bajnokságot belőle. Azóta minden évben megrendezésre kerül. Átlagosan évi 5-7 verseny keretében mérhetik össze a tudásukat egymással a legjobb pilóták. A tereprali (cross-country) gyakorlatilag egy tájékozódási verseny, hiszen a ralival ellentétben itt nincs lehetőség a pályákat bejárni, felírni a kanyarokat és az azokhoz szükséges sebességet.  A versenyzők csupán a verseny előtt egy nappal kapják kézhez az útvonalakat tartalmazó road-bookot, és gyakorlatilag "vakon" kell végigmenniük a lehető leggyorsabban rajtuk. Az általában 2-3 napos versenyhétvégék alatt a járműveknek kétféle útvonalon kell haladniuk, a szelektív (gyorsasági), illetőleg az összekötő (etap) szakaszokon. Időt csak az elsőn mérnek, a másodikra azért van szükség, mert ez köti össze az egyes szelektíveket, illetve a szervízt egymással. A versenyen induló járművek széles palettán mozognak, hiszen quadok, motorok, autók, side by sideok, sőt még kamionok is nevezhetnek. Ezeket különböző csoportokba (FIA-T1,T2,T3,T4,T5, nemzetközi-TH csoport, SBS-csoport) valamint különböző géposztályokba sorolják. A végeredményt a szelektív szakaszok összesített eredménye adja (Forrás: www.terep-rallye.hu).

 A hazai bajnokság átnyúlik a határon túlra, hiszen mindig van legalább egy olyan viadal, amit valamelyik szomszédos országban, Romániában (Baja Satu Mare) vagy Szerbiában (Baja Serbia) rendeznek meg. Sőt 2020-ban egy verseny erejéig még Lengyelország (Baja Szczecinek) is otthont adott az akkor csupán egy futamból álló csonka bajnokságnak. A pontvadászat nem csak az előbb említett indokok miatt tekinthető nemzetközinek, hanem mert a korábban Világkupa címet viselő Hungarian Baja jelenleg is a nemzetközi versenyek mezőnyét erősíti, hiszen szerves részét képezi az Európa Kupa (European Baja Cup) versenynaptárának.

 Az elmúlt években a Riverside és Hungarian Baja, illetve a Raid of the champions versenyek rendszeres résztvevője voltam. A Magyargencs, majd Pápoc központú Riverside Baja azért különleges számomra, mert az egyik szelektív csupán pár kilométerre zajlik a lakóhelyemtől. A Hungarian Baja helyszíne ugyan áttevődött Veszprémből Várpalotára, de a gyorsaságik maradtak ugyanúgy a lőtereken. Általában az év utolsó versenye a Nyirád és környékén zajló Raid of the champions, amely azért tartogat izgalmakat, mert mindig van olyan kategória, amelyben itt dől el a bajnoki cím sorsa. 

 Összességében a tereprali egy nagyon szerethető sportág, rendkívül változatos, kiszámíthatatlan, rengeteg meglepetést tartogat a résztvevők számára. A rendezés egyre nézőcsalogatóbb, a verseny útvonalai (nem csak a nézői pontok) teljes egészében nyilvánosak, a szakaszokat úgy jelölik ki, hogy át lehet érni egyikről a másikra, a 2023-as Raid of the championoson pedig körgyorsaságit is láthatott a kilátogató publikum.