MOTOR                                

 TEREPRALLY                    MOTOCROSS                  PANNÓNIA RING 

A tereprali szerves részét képezik a motorok és quadok. A verseny lebonyolítása az autókhoz hasonló szisztémában történik. A motorok és quadok a Magyar Motorsport Szövetség (MAMSZ) fennhatósága alatt a különböző kategóriákba sorolva vívnak kiélezett csatákat egymással. 

A magyar motokrossz története egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza. Kezdetben erősen Budapest bázisú volt a sportág, vidéken csak később indult fejlődésnek, hiszen a művelésére viszonylag könnyen lehetett pályát kialakítani. Az aranykor az 1980-as évekre tehető. A szabályok az évtizedek alatt alig változtak. A pályák hossza 1500- 2500 méter, minimum 6 méter széles, teljesen zárt, önmagába visszatérő természetes és mester-séges akadályokkal tarkított kör-pálya. A rajtegyenes minimum 85 méter, beépített 40 versenyző egy sorból történő indítására alkalmas rajtgéppel kell rendelkeznie. A különböző kategóriák (MX50, MX65, MX85, MX1 és MX2) versenyzőit a két futam helyezési pontjainak összes-ítése alapján rangsorolják. Eddig két helyszínen jártam MX versenyen, Ajkán és Pannonhalmán.

A Pannónia Ring 1997-ben nyitotta meg kapuit, és azóta minden évben számtalan nemzeti, illetve nemzetközi autós-motoros futamnak ad otthont. Elsősorban klub-rendezvényeket (GH Moto, BT Performance, PHX Motorsport, Formelfeeling) tartanak rajta. Talán a legnagyobb jelentőséggel bíró sorozat az oldalkocsis motoros világbajnokság (FIM Sidecar World Championship), amely 2023-ban ugyan kikerült a versenynaptárból, de remélhetőleg az elkövetkezendő esztendőkben újra láthatjuk majd a mezőnyt  az Ostffyasszonyfához közeli aszfaltcsíkon.