RALLY KÜLFÖLD

 Külföldi versenyeken elsősorban a szomszédos, illetve a közelebbi országokban jártam eddig, Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Németországban. Ezek között szerepeltek hazai bajnoki futamok, ERC-WRC futamok, és buliversenyek, rally show-k egyaránt. 

 Az utolsóra kiváló példa az általam nagyon kedvelt Rally Show Santa Domenica, amelyet minden év novemberében a Zágrábhoz közeli Savrscakon rendeznek meg. Az eseménynek egy kavicsbánya ad otthont. Nem is kell erről többet elárulnom, hiszen itt minden olyan látványosság megtalálható, amire egy murvás futamnak szüksége lehet (ugrató, tempós kanyarkombinációk, visszafordítók). Az indulóknak négyszer kell teljesíteni a kijelölt pályát, amelynek egy bizonyos része mindig körgyors jellegű, tehát a mezőnyt kétszer meg lehet nézni egy körön belül.

 A szomszédos Ausztriában az Osztrák Ralibajnokság (ÖRM) futamai közül a Rebenland Rallyn, a Lavanttal Rallyn, valamint a Wechselland Rallyn volt szerencsém már részt venni. Nekem személy szerint nagyon tetszenek az osztrák versenyek, rendkívül nézőpártiak, közel vannak a pályák egymáshoz, ráadásul jól meg is közelíthetőek azok. Általában pénteken van egy délutáni/esti szekciója a rendezvénynek, illetve egy szombati egész napos része. Második nap szinte mindig van egy körgyors a gyorsaságik között, ahol kétszer halad át a mezőny egy körön belül. A nemzeti bajnoksággal párhuzamosan fut az Ausztriai Rally Challenge (ARC) sorozat, amelynek két versenyét élvezhettem, a Blaufrankischland Rallyt Sopronnyéken, illetve a Herbst Rallyt Dobersbergben.

 Csehországban két alkalommal az ERC-én (Barum Rally), valamint egy hazai futamon (Hustopece Rally) voltam. A rendezés hasonló szisztémában zajlik az ausztriaihoz. A cseh versenyek azért jók, mert mindig sok induló van.

 WRC futamon Horvátországban, illetve Németországban vettem részt.