RALLYCROSS

 A ralikrossz olyan zárt pályás verseny, ahol részben aszfalt, részben murva borítású pályán vívnak a résztvevők egymással test a test elleni küzdelmet. A sportág Angliából eredeztethető, 1967-ben a méltán híres Lyden Hill-i pályán írták ki az első futamot. Akkoriban olyan versenyt szerettek volna létrehozni, ami jól látható, illetve könnyen közvetíthető a tévé által. Így született meg a ralikrossz ötlete. 1976 a következő fontos évszám a sportág történelmében, ugyanis az FIA ekkor fogadta be, igaz kezdetben csak kupa jelleggel. Innentől kezdett a honi bajnokságokban is teret hódítani a sportág. Néhány évvel később, 1979-ben már az első Európabajnoki sorozatot bonyolították le (Forrás: www.rally-cross.hu).  

 Hazánkban az első versenyre, akkor még bemutató jelleggel Szombathelyen került sor 1984 folyamán. 1986-ban már országos bajnokságot írtak ki. Az elején csak néhány település rendelkezett pályával: Ádánd, Nyirád, Csesznek, Cserénfa, Szombathely. A versenyhétvégék lebonyolítása hasonlít az autokrosszhoz, hiszen a pilótáknak három előfutamot kell teljesíteni, ahonnan a leggyorsabbak jutnak tovább az elődöntőbe, onnan pedig a döntőbe. Az előfutamokat követően már nem az időeredmény, hanem a helyezés számít. Az elődöntő eredménye a döntő rajtsorrendjét, a döntőé pedig a verseny végeredményét határozza meg. A rajtoltatásban szintén van különbség, hiszen az előfutamok során egymás mellől, a döntőkben egymás mögül indulnak a résztvevők. A futamok sprint jellegűek, a versenyzőknek 4-6 kör alatt kell a maximumot kihozni magukból és az autóikból (Forrás: www.rallycrossrx.hu).

 Az első magyarországi EB futamra egészen 2006-ig kellett várni, amely végül Nyirádon valósulhatott meg. 2013-ig szinte minden évben az Európabajnoki mezőny egyik helyszínét adta a Vörös Katlan. 2014-től rendezik meg a FIA Rallycross Világbajnokságot, amelynek hazánk még egy alkalommal sem lehetett a rendezője. 2022-ben az EB visszatért Nyirádra, amelyet sokan Európa egyik legjobb pályájaként tartanak számon. A hazai pont-vadászat mellett ebben a szakágban is írnak ki Közép-Európai Zónabajnoki (CEZ) futamokat, ahova a szomszédos országokból szép számmal szoktak érkezni az indulók az alábbi kategóriákban: Junior, Hankook Racing Cup, Astra Kupa, Mazda MX5, Magyar Kupa (1400 és 1600-os géposztályok), Swift Hybrid RX Kupa, Hankook Cross Car Kupa, Super Touring Cars (-1600, -2000, +2000-es géposztályok), Super 1600 és Supercars.