RALLY AMATŐR

 Az amatőr rally között említem a szlalomversenyeket, azok közül is a Dunántúli Szlalom KUPA (DSZK) szerves részét képező bakony-szentlászlói Bakony Szlalomot. Az immáron nagy hagyományokkal rendelkező futamot 2009-ben a helyi polgárőrség, illetve egy rally első osztályú versenyekre járó sportbírói gárda alapította. Külön kiemelendő Rotaridesz Sándor, illetve Mázi Ferenc munkássága, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a sorozat. Az első rendezvényre csupán 11 nevezővel a falu védőszentjének a napján, 2009 június 27.-én került sor. 2010-től a verseny felkerült a szlalomverseny.hu oldalra, így távolabbról érkező nevezők is tiszteletüket tették. 2012-ben rendes bajnokságot írtak ki bajnoki pontrendszerben évi négy-öt futammal. Néhány év alatt hatalmasat fejlődött a rendezvény, a nevezést 150 autóra kellett maximalizálni az időterv és a szervízpark szűkössége miatt. A jelen gazdasági helyzet nem kedvez az autósportnak, különösen az amatőr versenyzésnek, ennek ellenére ez a helyszín stabilan tudja hozni a 120-130 indulót.

 A szlalomversenyek végeredményét alapvetően nem csak a gyorsaság dönti el, számít az ügyesség, ugyanis futam közben a pályán elhelyezett bójákat kell kerülgetni, amik felborításáért, kihagyásáért súlyos büntetőmásodperceket lehet összeszedni. Egyéb büntetések járhatnak pályaelem kihagyásért, vagy nem pályarajz szerinti kerülési irányért, korai rajtért, de az adott helyen tartózkodó sportbíró megítélhet egyéb büntetéseket, pl. szándékosság esetében. A bójákért három másodperc, az egyéb büntetésekért tíz másodperc jár, ami hozzáadódik a versenyző összidejéhez. Nagyobb pályarész, esetleg fordulópont kihagyása pálya-tévesztésnek minősül, ami fontos, hiszen a három mért körből a legjobb kettő adja a futam végeredményét. A duplán nevezőknek szintén az első három köre van értékelve, a többi nem. A szlalomnak egy volt bányászati fatelep ad otthont a kezdetektől fogva, ahol számos lehetőség van pályát kialakítani.

 A Dunántúli Szlalom Kupa másik helyszíne a veszprémi Aréna parkolója, ahol az SR Sportegyesület rendezésében hasonló szisztémában bonyolítják le a versenyeket. Itt csupán egy alkalommal jártam egy jótékonysági autóztatáson 2022 februárjában.

 Az amatőr rally másik általam kedvelt sorozata az Écs mellett található Rábaring, amely az M&B Team szervezésében ad otthont az amatőr rally bajnokságnak. A Rábaring nagy hírnévvel rendelkezik, korábban első osztályú futamokat is rendeztek rajta. Hosszú idő után, 2023-ban ismét az Országos Rallybajnokság mezőnyét láthatta rajta a kilátogató publikum. Az amatőr mezőny erősnek mondható, hiszen a korábban egy napos rendezvényt két naposra kellett bővíteni a sok nevező miatt. Szombaton tartják a Minisprintet, vasárnap a Rallysprintet. A bajnokság összesen öt futamból áll, a pontvadászaton kívül a rendezők három alkalmat biztosítanak tesztelési lehetőségre.     

 A Rábaring mellett Sárisáp az a helyszín, ahol a nevezőknek van lehetősége tesztelni a verdáikat. 2018-ban kezdődött a Rallysta Tesztnap sorozat, amely lényege nem az idő elleni versenyzés, hanem egy baráti, jó hangulatú nap eltöltése. Amatőr és profi itt egyenrangú, beszélgetnek, segítik a másikat, ha kell, szerelnek egymásnak. Olyan emberek között született komoly barátság, akik a hétköznapi életben valószínű soha nem találkoztak volna. A sok milliós autó mellett elfér a sufniban épített kis versenyautó is, mindenki egyforma megbecsülésben részesül. 2023-tól már bajnokságba szerveződve rendezik meg a tesztnapokat. A pályát egy bányához vezető néhány kilométeres út szolgáltatja. Valóban egy nagyon jó hangulatú rendezvény.